GaborSzakacs

Végtelen kifinomultság Stéphane Rolland kollekciójában

2020. február 17. - gaborszakacs

A határtalan nőiesség és a kifinomult ízlés találkozásából született Stéphane Rolland legújabb kollekciója. A világhírű francia divattervező 2020-as tavaszi haute couture ruhakölteményeihez a romantikus holdvilágos éjszakák és az önmagukba visszatérő körmotívumok adták az inspiriációt. A fénylő kristályok, a flitteres angyalszárnyak és a kecsesen meglibbenő textíliák tették feledhetetlenné a couture divathét legelegánsabb bemutatóját. Rolland lélegzetelállító gyűjteményét elsők között láthatjátok itt a GaborSzakacs Blogon egyenesen a Paris Fashion Weekről.

3000_1.jpg

A Paris Fashion Week szezonról szezonra különleges élményt tartogat a divatrajongók számára. Minden ismert divatház igyekszik egy újabb, eddig még nem látott vonalat, egy fantáziadús innovációt vagy éppen egy klasszikus formát újragondolva a közönség elé vinni. Az haute couture hét pedig igazán nagy kihívás a tervezők számára, ugyanis a kifutóra kerülő kreációkat kézzel készítik, a kiszabott textíliákra több órás munkával, egyedileg kerülnek fel az aprólékos díszítések. Valljuk be, nem lehet könnyű feladat minden évszakban olyan inspirációs forrást találni, amire egy teljes kollekciót fel tudnak építeni a kreatív szakemberek. Ám sokszor elég egy illat, egy hang vagy éppen egy különleges természeti forma és máris jön az ihlet. A választott tematika életre keltésében a különféle anyagok viselkedése, textúrája, esése és fénye nagy segítség, a művészi szintű kivitelezés a designer ízlésvilágának megfelelően történik. Napjaink egyik legnagyobb couturier tervezője Stéphane Rolland, aki a francia haute couture meghatározó és megkerülhetetlen személyisége. Kreációiban a kifinomult nőiességet mutatja be az építészetből átvett formákon át a különféle szabászati bravúrokig. Alkotásai izgalmasak, esztétikusak, látványosak, ugyanakkor letisztultan elegánsak. Nem meglepő, hogy tőle rendel alkalmi ruhát többek között Celine Dion, Rita Ora, Sharon Stone és Heidi Klum is.
100_3.jpg

Igazán nagy megtiszteltetés, hogy a júliusi divathét után második alkalommal kaptam meghívást Stéphane Rolland 2020-as tavaszi couture kollekciójának bemutatójára. Az invitálás ezúttal a párizsi Théâtre National de Chaillot épületébe szólt, ami a Trocadero impozáns komplexuma, elképesztő kilátással az Eiffel-toronyra. A színházba lépve egy sötét oszlopokkal díszített, erősen megvilágított hosszú csarnok fogadott. Az oszlopokhoz egy-egy aranyozott, antik hatású lángtartó tál csatlakozott, hangulatában az ókori görög vagy római kor építészetét idézte meg. A három üléssorból álló nézőtér hamar megtelt a szakma prominens személyiségeivel, szerkesztőkkel, írókkal és buyerekkel, de a vendégseregben felbukkant egy-egy francia közéleti és televíziós személyiség, modell és színész is. A forgatagból valósággal kiemelkedett Sarah Rafferty, a Briliáns elmék című sorozat színésznője és az ikonikus külsejű divatblogger-kritikus, Diane Pernet. Tőle pár széknyire foglaltam el a helyemet. A fotósok a kifutó végén izgatottan várták a show rendezőjének instrukcióit. A határozott francia vezényszavakra minden vendég helyet foglalt, egy pillanat alatt néma csend lett, majd a fények is kialudtak. Anita Rachvelishvili grúz mezzoszoprán előadásában felcsendült a Sámson és Delila című opera legismertebb áriája, a Mon coeur s'ouvre à ta voix (ismertebb nevén a Csók-ária). A sötét terem bal oldalán szétnyíltak a fekete függönyök és a januári napsütésben fürdőző Eiffel-torony sziluettje rajzolódott ki. A hangulatot kellőképpen megalapozta ez a varázslatos látkép. A kifutón pedig megjelent Rolland kedvenc modellje, a spanyol Nieves Álvarez. Fehér ruháját apró kristályok díszítették, arisztokratikus köpenye pedig királynői megjelenést kölcsönzött neki.

A Moonrise, azaz Holdkelte névre keresztelt kollekció a jól ismert Stéphane Rolland-kézjegyeket sorakoztatta fel. A letisztult formavilágban felbukkant egy-egy merészebb dekoltázs és egy-egy hihetetlenül magasra csúszott sliccelés is, ami már a női test kendőzetlen szépségeit is meg-megmutatta. Ízléses és kifinomult szabásvonalai a hold, mint inspirációs forrás nyomán készültek. A hold a nőiesség bolygója, a női istenség megfelelője, a ruhakölteményeken az örökkévalóság és a harmónia szimbólumaként kelt életre. Tökéletes kiegészítője a körmotívumnak, amely az önmagában visszatérő ív, átvitt értelemben az élet egyensúlyának, a kezdet és vég nélküli állapotnak a megfelelője.

Csupa kellem és báj. A fényes márványpadlón lassan lépdelő modellek látványa egy teljesen más univerzumba repítette el a vendégeket, köztük engem is. A Közel-Kelet hercegnői csupán egy vékony csuklót vagy kecses vállakat villantottak ki, mozgásukból valami földöntúli elegancia és nagyvonalúság sugárzott. A könnyed kezeslábasok minden lépésnél finoman ringtak viselőjük testén, a bokán kristályokkal díszített nadrágok az Ezeregyéjszaka meséit hozták el. A földet söprő szoknyákban is visszaköszönt a körmotívum mérnöki precizitással kivitelezett, sokszor rafinált megoldásokkal megbolondított végtelen variációja. Az éjszakák misztikus sötétje a drámai kaftánokon és a tekintélyt parancsoló köpenyeken, a hold ezüstös csillogása pedig a dekoltázsok és a mandzsetták flittereiben, a füstös kristályaiban, az izgalmas krómgömbökben és fémszálas hímzéseiben köszönt vissza.

A stílus minimál, de a látvány igencsak erőteljes. Áramló, csábító, kontrasztos, karakteres és határozott. Színeiben egy visszafogott, jól átgondolt kollekció, mivel csak a feketét, a fehéret és a krémszínű árnyalatokat használja, persze megjelenik a bougainvillea rózsaszínje és a királykék is. A mozgásban lévő ókori szobrok, az ügyesen szabott meztelenruhák és a meghökkentő vállmegoldásokban érkező modern Szamothrakéi Niké-szárnyak a valóra vált álmokat sorakoztatták fel Párizs legelegánsabb bemutatóján. A fináléban egy gyöngyökkel díszített menyasszonyi ruha érkezett, amely tökéletes koronája lett ennek az ízléses sorozatnak. Felemelő érzés, hogy újra részese lehettem ennek a couture csodának, végtelenül hálás vagyok az élményért Stéphane Rolland tervezőnek és a nagyszerű csapatának! 

Mesés vonalvezetés, finom díszítések és megjelenik a hold, mint inspirációs forrás

A teljes gyűjteményt átjárja a nőiesség és az elegancia

Stéphane Rolland Spring 2020 Couture kollekciójának részletei. A magas haute couture színvonal önmagáért beszél

4000.jpg

A fináléban hatalmas taps fogadta Stéphane Rolland divattervezőt

200_2.jpg

A csodálatos Diane Pernet társaságában. Az extravagáns öltözködési stílusáról ismert Diane ismert divatblogger, kritikus és az A Shaded View on Fashion Film @asvof alapítója. Emellett szerepelt Robert Altman Prêt-à-Porter című filmjében és felbukkant a Zoolander 2-ben is.

700.jpg

És a show után az elmaradhatatlan szelfi. Haute couture élményekkel gazdagodva az Eiffel-torony tövében.

Photos: GaborSzakacs Blog, Orient Palms, Stéphane Rolland, WWD

Megtalálsz a közösségi oldalakon is. Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7315474698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása