GaborSzakacs

A Christian Dior elbohóckodta a divathetet

2019. január 23. - gaborszakacs

A legpatinásabb francia divatház egy igazán meghökkentő tematikára építette fel a legújabb kollekciójának bemutatóját. A Dior 2019-es tavaszi haute couture gyűjteményében az ismert szomorú bohóc, Pierrot figuráját keltette életre egy sikkes és erős nő megjelenésével összemosva. Fekete-fehér sziluettek, csillogó díszítések és krémszínű  meglepetések egy kissé nyomasztó, ám roppant látványos cirkuszi előadásban. 
001_2.jpg

001a.jpg

A párizsi Rodin Múzeum kertjében egy méretes sátor várta a Christian Dior Spring 2019 Couture show vendégeit

Amikor John Galliano távozott a Christian Dior éléről, akkor azt hittük, hogy olyan mesés szetteket és bemutatókat soha többé nem fogunk látni, mint nála. A ruhák előkelősége és nagyvonalúsága valóban háttérbe szorult, de a fashion show-k különleges hangulata megmaradt. Köszönhető ez Maria Grazia Chiuri kreatív vezető fantáziavilágának, ugyanis az elmúlt szezonok prezentációi jócskán túlszárnyalták Bill Gaytten és Raf Simons munkáit. Chiuri egy-egy elgondolkodtató - néha kissé nyomasztó - tematikára fűzi fel az aktuális szezon kollekcióit és azok előadását. Láthattunk tőle fekete-fehér díszletbe költöztetett, titkokkal átszőtt bemutatót, krémszínű mámorban úszó francia eleganciát és modern táncszínházi performaszba helyezett nagyvárosi nőket is.

A Dior 2019-es tavaszi haute couture gyűjteménye eltér a megszokott témaválasztásoktól. A  bemutató ezúttal - a divathét kiemelkedő eseményeként - a párizsi Rodin Múzeum impozáns kertjében felállított cirkuszi sátorban óriási figyelmet kapott. Az arany-fehérben tündöklő helyszín belső terében a misztikus fények és a kígyózó széksorok pillanatok alatt beindították a meghívottak fantáziáját. A sátorba lépve minden vendég a porondot, a zenekari karzatot és az egzotikus állatokat kereste. Amikor a fények kihunytak, fekete-fehér ruhába öltözött akrobaták érkeztek a széksorok között. A gravitáció törvényeit meghazudtoló erőemelő számokkal jelezték, ez egy nem mindennapi előadás lesz.

A kifutó félhomályában felbukkantak a teljesen egyforma Stephen Jones Millinery fejdíszeket viselő modellek. A monokróm szettek észrevétlenül átváltoztak az ismert szomorú bohóc, Pierrot jelmezeivé. A lefátyolozott arcok, a mélabús tekintetek az elnyomott és kiszolgáltatott nők életét jelképezték, akik a vastag sminkjükkel és kifinomult megjelenésükkel próbálják elrejteni a sorsukat a világ elől. A könnyed textíliák, a merész ívek és a csillogó díszítések pedig az erős nő képét festik meg, aki képes kiszakadni az elnyomásból és eléri céljait. Hirtelen egy hamisítatlan feminista gondolatiság szökött át a bemutatón. Ahogyan a hétköznapokban, úgy a divatban sem lehet alárendeltségben élni és alkotni. A divat pedig demokrácia, nem diktatúra. A divat mindig az elfogadás, a játékosság és a stílus különös keverékéből áll össze.

Maria Grazia Chiuri couture darabjai a határozott vonalvezetés és erőteljes kontrasztok csodás együttállásból keltek életre. Elképesztő képi világgal és szimbolikákkal dolgozott. A szigorú fekete-piros nadrágos szettjeit kiválóan ellenpontozta a földet söprő arany-nude kreációkkal. A nyomott minták jól működtek a kézi hímzésekkel, a végtelen fodrokban hullámzó monokróm kreációk sejtelmesen vonzó megjelenést kölcsönöztek viselőknek. A pompás gallérok, a libbenő hullámok és az előkelő masnik mutatták, ez nem egy szokványos hétfő délutáni bohóckodás a parkban, hanem egy milliméterről milliméterre átgondolt, ugyanakkor magas színvonalon megalkotott művészi önkifejezés. Egy ízig-vérig couture show.

A nőiesség, a kreativitás és az érzelmek találkozása egy különleges cirkuszi sátorban

Photos: Christian Dior / Alessandro Lucioni / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr314582352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása