GaborSzakacs

Bizarr lázálmok a Gucci-(kór)házban

2018. február 25. - gaborszakacs

Szezonról szezonra merész táncot lejt a tűrőképességünk határán a Gucci és annak szürreális gondolatokkal megáldott kreatív vezetője, Alessandro Michele. A patinás múlttal rendelkező olasz divatház jelenlegi művészeti direktora a tőle megszokott extravaganciát ezúttal egy kórházi műtét során fellépő álmokra, eltorzult ön-és énképekre alapozta. Levágott fejek, apró sárkánygyíkok és mérges kígyók társaságában vitte kifutóra formabontó kollekcióját, amely a multikulturális áramlatokat meglovagolva a giccses jelmezek irányába indulva hagyott maradandó nyomokat az emlékezetünkben. Figyelem, a következő összeállításban egy igencsak megosztó milánói bemutató elgondolkodtató szettjeit láthatjátok!

1_159.jpg

A milánói divathét szinte minden esetben a pompáról, a csillogásról, a temperamentumos itáliai emberekről, esetleg a hordható darabok autentikus környezetbe való elhelyezéséről szól. Ám a Gucci 2018-as őszi ready-to-wear show vendégeit ezúttal egy hideg fényekkel megvilágított, kék műpadlóval borított, piros négyzetekbe tolt műtőasztalokkal sokkoló kórházi díszletébe ültette. A várók jellegzetesen sivár hangulata, az elménkbe égett gyermek-és felnőttkori élményeink és a pavlovi reflexként beugró émelyítő, hypo szag azonnal elveszi a kedvünket mindennemű divattal kapcsolatos élménytől, nemhogy egy világmárka bemutatójától. Az egyedülálló műsor kezdetét vette. A folyamatosan jelző szívhang monitorok fülsiketítő hangja a lélegeztetőgép ütemes kattogásával párosult. Szép lassan álomba zuhantunk. És ott a műtőasztalon különös álmot láttunk. 

Dr. Alessandro Michele, a Gucci kórház főigazgatója maga adta be azt az altató injekciót, ami ezt a furcsa élményt hozta el számunkra. Nyugtalanító és zavart lázálmunk lehetett, ugyanis már az első képben egy olyan modell érkezett a műtőasztalunk melletti kifutóra, aki a saját levágott fejét hordozta. A kreativitás magasiskolája vagy egy realista tükörkép az Instagram korában élő társadalmunkról? Talán arra kívánt rávilágítani, hogy bizony mindannyian elveszítjük a fejünket a hétköznapok monotonitása során? A sebész azonban elkezdte kegyetlennek ható, ám roppant hatásos munkáját. Eltorzult testarányok, összenőtt szemöldökök, maszkok mögé bújtatott tekintetek és színes szettek árasztották el a kifutót. Kelet-Európa népművészeteinek sokszínűsége a Közel-Kelet motívumaival, az orosz, a lengyel, a mongol és a balkáni viseletekkel találkozott egy koncepció nélküli, giccsbe hajló áradat során. Töménytelen mennyiségű indiai ékszer, a különféle kultúrákból elhozott kendő, kesztyű, öv és printelt minta zavaróan színes, vibráló, sokoldalú és élményszerű szettekbe zsúfolva. Hollywood csillogó, ám roppant felszínes filmes gépezete a horrorfilmek elképesztő hangulatával és a burkákkal meglehetősen zárt világával együtt megjelenítve igazán provokatív üzenetet hordoznak. A  Gucci női ready-to-wear kollekciója ezúttal egy nemtelen sorozatot mutat be, elmosva a nemiség határait. Bizony, itt már nincs férfi és női, mindenki maga eldöntheti hova tartozik. És hogy mit vesz fel.

A lázálom fordulópontjához érkezett. A furcsa szettek társaságában megjelentek a sárkánybébik, a kaméleonok és a kígyók. Ahogy az álmok, úgy ebben az esetben az állatok is szimbolikus jelentéstartalommal bírnak, ám ebben a hideg-rideg környezetben bizarr rémálmokká válnak. A karakterek végtelen fantázia folyamán sorakoznak fel. Az 1920-as évek táncosnői, a kínai pagodák őrzői, a skót kockás ruhát öltött angol arisztokraták visszafogottsága mind-mind megérkezik. Kalapok és anyagok, színek és textúrák, rétegek és fodrok, hatalmas vállak és peplumok. Szédítő mélységbe száguldunk egy spirálisan pörgő divatcentrifugában, ami talán soha nem áll le. A bizarr sokadalomból kialakult feszültséget a kollekció fináléjában sem oldott fel Alessandro Michele, így a nyomasztó álom az ébredés után is folytatódik. Nem tagadom, hogy hiányzik Tom Ford eleganciája, letisztult ízlésvilága és a minden darabot átszövő luxus életérzése, ami annak idején a Guccit visszatette a divatvilág legfényesebb csillagai közé.

Gucci Fall 2018 Reay-to-wear kollekció fináléja

Photos: Yannis Vlamos / Indigital / Vogue

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1013688018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gretta 2018.02.27. 12:07:29

Bizarr.... és nem szép. A Gucci átesett a ló túloldalára.
süti beállítások módosítása