GaborSzakacs

5 ellenállhatatlan kollekció a New York Fashion Weekről

2018. szeptember 21. - gaborszakacs

Szupernőies kollekciókkal mutatkoztak be a legnagyobb divatházak a New York Fashion Weeken. A 2019-es tavaszi divat előfutáraként megrendezett esemény színes darabjai az öncélú magamutogatás helyett a tudatos és kifinomult megjelenésre koncentrálnak úgy, hogy közben kiemelik az egyéniséget. A következő összeállításban elhoztam a divathét 5 legizgalmasabb gyűjteményét, amelyek kiváló ihletforrásként szolgálhatnak a következő szezon gardróbfrissítése során.

00_2.jpg

Tavasztündérek akcióban

Keren Craig és Georgina Chapman ruhái a letűnt korok titkokkal átszőtt eleganciáját képviselik. A klasszikus szabásvonalak, a lépcsőzetes kialakítások mellett a kézzel hajtogatott fodrok, a bámulatos hímzések és a csillogó kristálydíszítések teszik igazán emlékezetessé a 2019-es tavaszi kollekciót. A Marchesa gyűjtemény lookbookja egy erdőben készült, ahol egy varázslat során - libbenő textíliákba burkolt szettekben - bájos tavasztündérek keltek életre. A kellemes árnyat adó tölgyek lombjai alatt megpihenő szépségek kézzel festett, pillangós motívumokkal és angyalszárnyakra emlékeztető, légies hullámokkal dekorált ruhakölteményei igazán jól mutatnak a végtelen borostyánszőnyegen. Manhattan nyüzsgő belvárosától, a luxustól, a fényűzéstől és a a vörös szőnyeges gálák túlmisztifikált világától oly távol lencsevégre kapott sorozat kreációi tökéletes ellenpólusai a romantikus és álmodozó hangulatnak.

A kényelem ünnepe

Balgaság lenne azt állítani, hogy a divat és maga a high fashion is csupán a hordhatatlan és megfizethetetlen művészi önkifejezésről, úri huncutságról szól. Anna Wintour egyik kedvenc amerikai tervezője, Tory Burch pont ezt az állítást igazolja, ugyanis kreációival a kényelmes, praktikus és színes öltözködés kedvelőit teszi boldoggá. 2019-es tavaszi darabjai a természetes szépséget és az egyszerűséget éltetik úgy, hogy közben mintáiban, formavilágában és anyaghasználatában a világ számos pontjára elrepít bennünket. Könnyen felfedezhetjük a fehér textíliákon a hagyományos görög, olasz és marokkói díszítési technikákat, a különleges motívumokat és egyedi hímzéseket. Egy valódi kozmopolita nő ruhatárában igenis jól megférnek egymás mellett az afrikai kaftánok, a makramé szoknyák, az elegáns nadrágok a nyomott mintás selyemsálak vagy a kényelmes vászoncipők társaságában. Tory Burch stílusos, kortalan és sallangoktól mentes sziluettjei New York-tól Párizsig, Marrakesh-től Tokióig tökéletesen megállják a helyüket.

Valami régi, valami új

Az 1980-as évek öltözködési stílusában alkotta meg a 2019-es tavaszi ready-to-wear kollekcióját Brandon Maxwell. Lady Gaga, Jane Fonda és Viola Davis kedvenc amerikai divattervezője a következő szezon darabjait élénk rózsaszín, vibráló narancs, lendületes fukszia és ragyogó napsárga árnyalatú selymekből és szaténokból készítette el. A ropogós gallérok, a romantikus hullámokban leomló váll-és mellrészek igazán izgalmas és sikkes megjelenést kölcsönöznek viselőiknek. A New York-i dolgozó nő friss és esztétikus - Maxwellhez képest konzervatív - nadrágos szettjei a nosztalgikus hangulat és a modern kényelem jegyében kerültek kifutóra, az aszimmetrikus felsői és a harang alakú szoknyái pedig a nőiesség kiemelésének szolgálatába álltak. Testalkattól függetlenül egyszerű vonalvezetést és mély dekoltázsokat alkalmaz, ezáltal letisztult eleganciával hódítja meg a kifinomult luxusért rajongó szíveket.

Dögös szettek nem csak szupermodelleknek

Talán nincs is olyan divatrajongó, akinek legalább egyszer ne homályosította volna el a tekintetét a mérhetetlen düh vagy éppen az irigység, amikor ismert divattervezők bemutatóját látva rádöbbent, hogy a kifutón felvonuló modellek átlagéletkora alig éri el a 16-ot, a testsúlyuk a 46 kg-t, a magasságuk viszont jócskán túllépi a 175 cm-t. Tény, hogy egyes ruhadarabok igenis csak a törékeny lányokon mutatnak jól, ám azt is be kell látnunk, hogy átlag nő nem ilyen méretekkel rendelkezik. Ezt a felismerést használta ki az amerikai Christian Siriano designer, aki a 2019-es tavaszi kollekcióját különböző testalkatú modelleken mutatta be. Hawaii-mintás és a leopárdos nyomatokkal készített szuperszűk koktélruhái ugyanolyan esztétikusan mutatnak a vékonyabb lányokon, mint a kerekebb csípőjű és méretes keblekkel megáldott manökeneken. Széles szalagok, ejtett vállak és tülltengerben leomló dekoltázsok teszik igazán feledhetetlenné Siriano munkáit. Tavaszi kollekció lévén, nem fukarkodott a színekkel sem, a tarka, virágos anyagok mellett kedveli a monokróm szetteket is, a citromsárga, a mélykék és a fukszia árnyalatait részesíti előnyben. Toronymagas platform szandáljaival kiemeli a szép lábakat, nyújtja az alakot. Végre egy élettel teli, üde és különleges kollekció egy fiatal amerikai tervezőtől, aki nem rest a teltebb idomú hölgyeket előtérbe helyezni. Dicséretes és követendő példa!

A nagyvárosi vagányság jegyében

Vibráló színekkel és elképesztő nyomott mintákkal hódította meg a New York Fashion Weeket Jeremy Scott. A Moschino vezető tervezője a saját neve alatt futó 2019-es tavaszi kollekcióját a tőle megszokott lendülettel és ritmussal tárta a nagyközönség elé. A kockás ingeket neonszínű sortokkal, flitterekkel, kristályokkal és "Riot", "Sex", "Peace" és Hyper" feliratos felvarrókkal díszítette, az így kapott feltűnő szettekkel a '90-es évek vagányságát, lázadó fiataljait idézte a show kifutójára. Az oversize dzsekik mellett jól mutatnak a szűk miniruhák na és a cipzáras kezeslábasok, az összképet pedig a válltömésekre hajazó, térdvédős csizmákkal tette igazán abszurddá Scott. Az első pillantásra infantilis összeállítások minden apró kidolgozása precíz és jól átgondolt tervezői munkát takar, a tudatosság és a kortárs divat iránti érzékenység kiválóan mérhető bennük. Egyszerűen imádnivaló!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1114231119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása