GaborSzakacs

Ha én cipő lehetnék...

2017. november 27. - gaborszakacs

... akkor Manolo Blahnik lennék! Ki ne ismerné Carrie Bradsaw mesés topánkáit a Szex és New York című sorozatból vagy Bella ikonikus lábbelijét az Alkonyat mozi esküvői jelentéből? A zavarba ejtően gyönyörű cipők tervezője pedig nem más, mint a világhírű designer, Manolo Blahnik. A következő összeállításban legújabb kollekcióján keresztül nyerhettek bepillantást a november 27-én 75.születésnapját ünneplő művész munkásságába.

black_and_white_pony_hair_pumps.jpg

black_lace_jewel_buckled_pumps.jpg

 

Manolo Blahnik. A cipőtervező, akit a Szex és New York című sorozat cipőmániás főszereplője, Carrie Bradshaw tett világhírűvé. Azóta a földkerekség minden szegletében nők milliói rajongva imádják Blahnik szebbnél szebb alkotásait. Ahogy a topánkái, úgy a Mester sikersztorija sem hétköznapi. 1942-ben született a Kanári-szigeteken cseh apa és spanyol anya gyermekeként. A tehetős család diplomatának szánta Manolót, ezért a Genfi Egyetemen politológiát hallgatott, ám őt jobban érdekelték a művészetek, mint a jogi ismeretek. Párizsba utazott, hogy divattervezés tanulhasson, később pedig Londonban költözött. Egy szerencsés véletlen kapcsán 1970-ben találkozott az amerikai Vogue legendás főszerkesztőjével, Diane Vreelanddel, aki Blahnik terveit látva a következő tanáccsal látta el a feltörekvő tervezőt:

"Fiatalember, alkosson tárgyakat, alkosson kiegészítőket, alkosson cipőket!"

Vreeland biztatására kitanulta a cipőkészítés minden fortélyát és 1971-től már női lábbeliket tervezett. Ossie Clark angol designer felkérte, hogy a legújabb kollekciójához készítsen cipőket és szandálokat, ezzel egész Anglia megismerte Blahnik nevét. A jelentős szakmai lökés arra sarkallta, hogy 1973-ban megnyissa első saját üzletét a londoni Chelsea negyedben. 1978-ban már a New York-i Bloomingdale's áruház is árusítani kezdte termékeit, egy év múlva a Madison Avenue-n saját boltot nyitott. Innentől nem volt megállás, a 80-as években Calvin Klein mellett munkálkodott, megismerte a világ Las Vegastól Hong Kongig, Dubaitól Szingapúrig. A korszak stílusikonjai rajongtak cipőiért, rendszeres megrendelője lett Lady Diana és Madonna is. Az áttörést a Szex és New York című sorozat hozta el számára, ugyanis annak főszereplője Carrie Bradshaw rendszeresen Manolo Blahnik cipőkben járt, sőt egy-egy epizódot a cipőmánia köré épített a forgatókönyvíró. Az igencsak borsos árak ellenére a 90-es évek végén szinte elkapkodták Blahnik munkáit, ő pedig döbbenten figyelte ezt a hatalmas érdeklődést. Beyoncé egy interjúban így fogalmazott:

"Blahnik cipői jobbak, mint a szex, ráadásul tovább is tartanak!"

Az egzotikus szépségű topmodell, Iman is az egekig magasztalta: 

"Nincs Manolo Blahnik. Manolo van. Minden nő tudja, mi a Manolo. A lányom is tudja, mi a Manolo."

2003-ban Blahnik volt az első cipőtervező, akinek műveit kiállították a londoni Design Múzeumban, ezt követően két könyve is megjelent Manolo Blahnik: Drawings, Blahnik by Boman: A Photographic Conversation címmel. 2007-ben II. Erzsébet kitüntette a Brit Birodalom érdemrendjének parancsnoki fokozatával, amit a brit divatban tett munkásságáért érdemelt ki. Érdekesség, hogy az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour pedig kizárólag a speciálisan neki tervezett, egyedi krémszínű Manolóban mutatkozik. Nem kérdés, hogy napjainkban a Manolo Blahnik az egyik legismertebb cipőmárka, szezonról szezonra lenyűgözi a megszállott cipőgyűjtőket. Az egyedi darabjaiból rendezett prágai kiállítása két hete zárult, november 28-ától a madridi Museo Nacional de Artes Decorativas épületében "Manolo Blahník: El Arte del Zapato" címmel látogatható 2018.március 8-ig.

A 2017-es őszi-téli női kollekciója a kifinomult darabok mesés sorozatából állt össze. A klasszikus tűsarkú forma világ ezúttal csipkével, selyemmel, szaténnal és némi szőrmével kelt életre. Ebben a szezonban sem maradhat el a márkára jellemző barokkos orrdíszítés, az arisztokratikus megjelenést kölcsönző kristálynégyzet. A gyűjtemény ezúttal is szexi és könnyed, elegáns és lenyűgöző. Blahnik pedig töretlenül imádja a szürkét és a feketét, de a fuksziát, a narancsot és a vérvöröset sem veti meg. Megjelenik a bőr-buklé párosítás kis masnival, a bokára felfutó pántokkal ellátott kényelmes magassarkú is. Nem csoda, ha Sarah Jessica Parker, Rihanna és Oprah Winfrey is rajong ezekért az ellenállhatatlan darabokért!

"Még mindig két lábbal állok a földön, csak most már jobb cipőben." - Oprah Winfrey

A férfiaknak szánt 2017-es őszi-téli kollekció mintáiban, színeiben és díszítéseiben is kiegészíti a női darabokat. Ám ezek mégis egy letisztultabb, egyszerűbb vonalat képviselnek. A főleg velúr, bőr és szatén kreációkból álló sorozat felvonultatja az alkalmi megjelenéshez elengedhetetlen klasszikus eleganciát, a szabadidős tevékenységekhez viselt laza, illetve a nyaralásokra ajánlott bohém darabokat is. A gyűjteményben felbukkannak a kényelmes szandálok és papucsok is, ezzel pedig a stílusos férfi minden időben valódi Manolo-pasi lehet.

“A férfiak azt mondják, megmentettem az esküvőjüket. Sokba kerül nekik a cipő, de olcsóbb mint egy válás. Szóval még mindig hasznos vagyok.” – Manolo Blahnik

Az 500 és 2.000 dollár között mozgó cipők mellett Blahnik legdrágább munkái közé tartoznak a topánkákkal tökéletesen harmonizáló táskák. A Swarovski kristályokkal díszített clutch-ok a szögletestől a kerek formákig hódítanak, a szivárvány minden színében felbukkannak. Hölgyeim és Uraim, ha szerelemre lobbantatok bármelyik darab iránt, akkor most rendeljétek meg a https://www.manoloblahnik.com oldalon, hogy karácsony előtt időben megérkezzen a kiszemelt műalkotás!

1_manolo_instyle.jpg

Boldog 75. születésnapot, Manolo Blahnik!
2_manolo_instyle.jpg

Photos: Instyle, Manolo Blahnik

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7413397207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása