GaborSzakacs

Egy stílusos férfi ruhatára

2017. október 25. - gaborszakacs

Sokan azt gondolják, hogy egy férfi csak az unalomig ismételt farmer-póló összeállításban lehet igazán megnyerő. Manapság a vezető divatházak olyan különleges darabokkal lepik meg a megjelenésükre igényes pasikat, amelyekkel ki tudják hangsúlyozni egyéniségüket és kifinomult ízlésüket. A fantáziátlan szettek ellen veszi fel a kesztyűt az ismert francia márka, a Rochas is. A főleg szürke és fekete kreációkból álló 2017-es őszi kollekciójában a klasszikus formák, a határozott vonalak és a 3D-s applikációk is szerepet kaptak. Uraim, hát ki tudna ellenállni egy jól szabott kabátnak, egy stílusos öltönynek vagy egy puha kötött pulóvernek?

2_82.jpg

Egy modern, stílusos férfi ruhatára izgalmas, érdekes és különleges. Ebben a szellemiségben készítette 2017-es őszi kollekcióját Béatrice Ferrant divattervező a Rochas számára. Az ismert francia márka letisztult szettjei olyan apró részletekkel válnak ellenállhatatlanná, amelyeket első pillantásra talán észre sem vennénk. Ki gondolná, hogy egy szürke pantalló és egy vastag kötött pulóver mellett jól működik egy csillogó bokacsizma? Miért ne lehetne egy férfi szövetkabátjának alsó harmadában valami meghökkentő vagy éppen színes minta? Ferrant a kifinomult eleganciát ötvözte az egyedi megjelenéssel. Imádja a 3D-s megoldásokat, a geometrikus dombornyomatokat, a printeket az ingeken és a kézi hímzéseket a bőrdzsekiken. A hétköznapokban is hordható, a streetwear fogalmát átlépő összeállításaiban ügyesen keveri a kasmírt, a selymet, a szatént és a bőrt. Nem idegenkedik a couture jegyektől, a hologramozott elemektől, a túlzásnak tűnő kötött pulcsiktól és az egyedi válldíszítésektől. A Rochas bebizonyította, hogy az egyedi öltözködés nem csak a nők kiváltsága, a kiemelkedő minőséggel, gazdag fantáziavilággal és klasszikus szabásvonalakkal 2017-ben fel lehet öltöztetni egy valódi férfit. 

„Ha szárnyak nélkül születtél, hagyd, hogy kinőjenek!” Coco Chanel

Photos: Rochas Fall 2017 Menswear Lookbook

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8112447681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vipera01 2017.10.25. 14:31:34

Ezek között nincs olyan esetleg, amit megfelelő tesztoszteronszintű, maszkulin férfiak is felvehetnek?
A csomagküldő katalógusok, pl. BonPrix tudnak olyan férfimodelleket is alkalmazni, akik úgy néznek ki mint egy férfi. Miért kell a vékony testalkatú, enyhén feminin 'férfi' modelleket futtatni ennyire?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.10.25. 15:48:23

A stílusos férfiből a posztban két dolgot nem láttam: a stílusost és a férfit.

OK, ez a kígyóvállú kétlábon járó ruhafogas valahol becsípődött a szakmátoknak, nem tudtok nélküle meglenni, elhiszem, hogy kell, valamire fel kell aggatni a cuccokat, mert a földre ledobva egy kupacba még ennyire sem mutatnának.

A stílus meg? Most a bányászok ruhájáról szalajtott "farbőr" (az első képen), a hordhatatlanul vastag sál, a szükségesnél másfélszer szélesebb rövid kabátka, vagy az apám autóskabátját idéző cucc jelentené a stílust?

Vagy a teljesen ötlettelen, ezerszer látott szabású darabok? Abban meg hol van meg az a plussz?

karlfishion 2017.10.25. 19:05:06

Milyen megnyugtató hogy két ilyen elismert divatkritikus is véleményt alkotott nekünk, de elárulok önöknek egy két titkot a felhozottakkal kapcsolatban. Ez a modell is, ahogy minden férfimodell, épp megfelelő tesztoszteron szinttel rendelkezik, nyilván nem lehet mindenki elhízott, szőrös ultra macsó, de az már régen rossz, ha a férfiasságot az határozza meg, hogy ki mennyire hasonlít egy BonPrix modellre. Ez a kijelentés már azért is megmosolyogtató, mert a high fashion (mint az alábbi kollekció) köszönő viszonyban sincs ezzel az újságból rendelhető, tömeggyártott, teljes mértékben kiábrándító és szomorú ruhadarabokkal. Minden bizonnyal a melegítőnadrág, amit utcán hord, kifejezetten sikkesnek számít arrafelé.
„A szükségesnél másfélszer szélesebb, rövid kabátkáról” pedig csak annyit mondanék, hogy ez sem egy furcsa úgy divathóbort. Mindamellett, hogy a legtöbb testalkaton jól mutat, elég régre nyúlik vissza, gondoljunk csak a huszárdolmányra (magyar viselettörténet), amit Jimi Hendrix is előszeretettel viselt.
Kifejezetten mulatságos, hogy manapság mindenki jobban ért a divathoz és a viselethez, mint azok, akik hírnevet szereztek ebben a szakmában. De örülnék neki, ha bármelyikük prezentálnak nekünk elvakult olvasóknak pár stílusos szettet (csak hogy nekünk is fogalmunk legyen milyen is az igazi stílus, amit önök nem látnak ebben a kollekcióban).
„A legszexisebb emberek mind gondolkodók. Senkit sem érdekel valaki, akinek csak egy lyuk van a fejében, és mindig a legutóbbi dologról beszél - ez nem újdonság. Ez mind szemét.” - Vivienne Westwood -

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.10.26. 21:30:02

@karlfishion: Bizonyára úgy érzed, hogy kifejezetten stílusosan sikerült oltanod az előtted kommentelő két tahót, engedd meg, hogy ebbéli örömödhöz innen is gratuláljak! Örülök, hogy sikerült a kommentben felvetett kritikára reagálni és nem csúsztál bele az olcsó személyeskedésbe.

A huszárdolmányról csak annyit, hogy az nem begombolva volt ekkora, hanem panyókán, a srácon viszont úgy áll, mint állólámpán a búra, vagy harang nyelve körül a palást.

A divat - bármennyire is sértve érzik ettől magukat azok, akiknek ez a szakmájuk - olyan, mint a főzés. Nem kell szakácsnak lennem ahhoz, hogy megállapítsam egy ételről, hogy el van sózva. Továbbá nem kell tyúknak lennem ahhoz, hogy szagáról felismerjem a záptojást. Teccikérteni.

A divat, a stílusosnak tartott öltözködés bizony tömegigényt kell, hogy kielégítsen - erről szól a ráépülő ipar. Ha az ezt művelők ezt elfelejtik, elszakadnak a valóságtól, akkor pedig itt állnak és szenvelegve, lesajnálóan néznek körül, hogy a plebs nem érti az ő művészetüket és miért nem hordja a ruháikat.

Szerinted a stílusos férfiöltözködés miért áll meg valahol a klasszikusan elegáns (ergo évtizedek óta lényegében változatlan) szettek, vagy hétköznapibban a normcore vonalánál? Miért nem tűnik el a farmer, a chino, az oldalzsebes nadrág, a fekete bőrkabát, autóskabát, sportdzseki összeállítás?

Talán ha kínálna nekik valamit a divat, amivel azonosulni tudnak, akkor lenne itt is mozgás. A legtöbben nem azért öltöznek unalmasan, mert így szeretik, hanem mert a mindennapokban bevált darabokon túl nincs semmi. Vagy ha van, az nem jut el hozzánk.

Elmondom én, hogy mi kell a férfidivathoz: férfias szabásvonal, strapabíró, vagy legalábbis különös törődést nem igénylő anyagok, visszafogott minták és színek, praktikus kialakítás. Akármelyik hiányzik, abból nem lesz férfidivat, azokból a cuccokból legfeljebb olajosrongy lehet egy férfi kezében.

Most pedig játszunk olyat, hogy nem megsértődsz, hanem megpróbálsz érdemben reagálni, és hozzáteszed azt a szakmai többletet, amire - úgy tűnik - oly büszke vagy!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.10.26. 21:30:06

Kösz, hogy teret adsz a viszontválasznak, korrekt vagy, gaborszakacs...

gaborszakacs 2017.10.26. 21:38:32

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Ha észrevetted, mindenki lehetőséget kap a válaszadásra. Hogy mikor, az pedig hadd legyen az én előjogom a saját blogomon. Jó kis vita alakult ki köztetek a mi férfias es mi nem témában. Várom a folytatást! :)
süti beállítások módosítása