GaborSzakacs

20 kihagyhatatlan szett őszre az Alexander McQueentől

2017. augusztus 17. - gaborszakacs

Alexander McQueen divatháza mindig is az extravagáns megjelenést hivatott bemutatni. Mióta Sarah Burton vezeti a céget, ez az irány sajnos hanyatlásnak indult. Eltűntek a fondorlatos megoldások, az élénk színek, feltűnő és merész szettek, helyettük a hideg angol kimértség és a viktoriánus motívumok kerültek előtérbe. Mielőtt az unalom végtelen tengerébe fulladnánk, Burton feleszmélt. Rácsapott a tervezői asztalra, egy átgondolt és nőies, Nagy-Britannia változatos tájaira emlékeztető pre-fall kollekciót állított össze. Végre egy Alexander McQueen gyűjtemény, amivel Burton nem rontja, hanem emeli a kemény munkával felépített márka ázsióját!

5_112.jpg

Alexander McQueen zseni volt. Nincs még egy olyan tervező, aki az ő fantáziavilágát és merészségét képes lenne bármilyen textílián keresztül életre kelteni. Utánozni felesleges, mert az igazán nagy művészek szabászati megoldásait senki és semmi nem tudja pótolni, a gyenge másolatokra pedig senki sem kíváncsi. McQueen egyéni látásmódjával, rafinériáival és a sokak számára sokkolónak ható összeállításaival megalapozta a divatháza hírnevét. Korai és tragikus halála után Sarah Burton került a brand kreatív tervezői pozíciójába, aki igencsak más irányba terelte a korábban kemény munkával létrehozott csapásvonalat. Minden egyre laposabb és szürkébb lett, kisebb változtatásokkal újra és újra piacra dobta a jól beváltnak gondolt kollekcióit, az itt-ott látványos fodrokkal, szalagokkal és persze viktoriánus elemekkel teleaggatott darabjai azonban nem ejtették ámulatba sem a vásárlókat, sem a kritikusokat. Ám a 2017-es őszi szezonban felcsillant egy apró reménysugár, ami talán egy isteni sugallat vagy maga McQueen szelleme lehetett. Burton másfajta íveket rajzolt a papírjára a pre-fall kollekció ruháihoz, egy különlegesebb és nőiesebb irányban kezdett el gondolkodni. A kiválasztott anyagai is sokkal izgalmasabbaknak tűnnek, a virágokat és a szegecseket is csak ott használja, ahol indokoltnak érezzük. Beleszeretett az átlátszó kelmékbe, a kötött anyagokba, játszik a kontrasztokkal, emellett segítségül hívta a tekintélyes múlttal rendelkező angol kézművességet is. Ruhái mellé méretes és igencsak feltűnő ékszereket, cipőket, faragott sarkú szandálokat társított. Összeállításaiban Arthur király udvarának páncélos lovagjainak viselete a bájos hercegnők kifinomult stílusával találkozik. Határozott és romantikus, sokszínű, akár Skócia vagy Cornwall domborzata és színvilága. A titkokkal és reményekkel teleszőtt kabátjait széles övekkel tette feltűnővé, a finoman fodrozódó szoknyáinak hangulata a mélyebbre csúszott dekoltázsokkal felpezsdíti az angol hidegvért, a vállhangsúlyos ruhaköltemények pedig igazán megdobogtatják a különleges kreációkra kiéhezett McQueen rajongók szívét. Igen, valami elkezdődött Londonban. Csak így tovább, Sarah!

„A divat a felszabadulás eszköze kell hogy legyen, nem pedig a bebörtönzésé.” (Alexander McQueen)

Egy jellegzetes Sarah Burton kollekció az Alexander McQueen számára

Photos: Alexander McQueen Pre-Fall 2017 Lookbook

Kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4212754574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása