GaborSzakacs

Vintage luxuskivitelben

2017. június 10. - gaborszakacs

Vintage-nek nevezzük azt az 1920 és 1960 között uralkodó stílus- és öltözködéstörténeti időszakot, amelynek értékes ruhái megalapozták napjaink modern viseletét. A legnemesebb anyagok, a különleges szabásvonalak és a korszak meghatározó stílusjegyeinek találkozásából született ruhákat gyűjti Medvegy Klára. A kifinomult ízlésű divatszakértő felbecsülhetetlen értékű francia, angol és amerikai szettjeiből, ékszereiből, táskáiból és cipőiből rendezett bemutatót május végén. Egy nosztalgikus időutazást láthattunk a múlt megpróbáltatásokkal és romantikával teli éveibe.

15.JPG

Mindig felnéztem azokra a tehetséges emberekre, akik valami kiemelkedőt, valami mást, valami egyedit képesek alkotni a tudomány vagy művészet valamelyik területén. A divat iránti olthatatlan rajongása és a hazánkban egyedülállóan gazdag ruhagyűjteményének nyilvános bemutatása arra sarkallta Medvegy Klára öltözéktervezőt és divattanácsadót, hogy májusban egy jótékonysági est keretében a nagyközönség elé tárja nagyszerű kollekciójának darabjait. A bemutatóján feltűnt néhány kreáció a 20-as, 30-as évek Amerikájából, abból az évtizedből, amikor a szesztilalom, a fegyverkereskedelem és a charleston aranykorát élte. A rojtos, flitteres koktélruhákat a 40-es és 50-es évek színes, mintás angol és francia viseletei követték, a klasszikus kiskabátos komplék, a virágos délutáni ruhák és a laza eleganciát sugárzó nőies sziluettek. Megcsodálhattunk minden olyan kiegészítőt, ami annak idején egy divatra érzékeny nő ruhatárában fellelhető volt: cicaszemüveg, egyedi ékszerek, különleges kitűzők, brossok, igazgyöngy és kalapok. Feltűnt, hogy ebben a korszakban nem féltek színeket hordani a nemes és az alsóbb társadalmi osztályba tartozó nők. Ma már ritkán látni élettel teli, sugárzó ruhakölteményeket, napjainkban - főleg a hazai divattervezők körében - a fekete és szürke ki tudja hányféle árnyalata hódít, az alternatív és az androgün megjelenés pedig elképesztően népszerű. A szekcióban egyébként a korszak legnagyobb díváit, Katharine Hepburnt, Ingrid Bergmant, Bette Davist és Marilyn Monroe-t idézte meg összeállításain keresztül Medvegy Klára.

Az est második felében a francia divat ikonikus alakjának, Christian Diornak lélegzetelállító szabásvonalai, jellegzetes szoknyái, és banánkalapjai jelentek meg. A doboz alakú és rafia retikülök helyét átvették a varánusz- és kígyóbőr táskák, felbukkantak a homokóra alakot kiemelő széles övek és a harang alakú szoknyák. Dior zseniális kreációit alapos leírással mutatta be Szeri Ákos (az Ómama Antik vezetője - a szerk.), aki a rendezvény szakértőjeként magyarázta el a korszak emblematikus szettjeit és öltözködési szokásait a sorok között helyet foglaló nézőknek.

"A ruha nem más, mint egy darab múlékony építészet, melynek célja, hogy fokozza a női test arányait." Christian Dior

13.JPG

Medvegy Klára bemutatójának utolsó harmadában feltűnt egy olyan összeállítás, ami valódi stílus-és divattörténeti mérföldkőnek számít. Coco Chanel legendás tweed kosztümje ezúttal egy narancs-rózsaszín kombinációban mutatkozott meg egy finom csipke felsővel és elegáns kesztyűvel.

A francia sikk nagyasszonya annak idején szó szerint megreformálta a divatot. A II. világháború után megszabadította a nőket a fájdalmas, ám roppant hatásos alakformáló kínzóeszközüktől, a fűzőtől. Kényelmes, olcsóbb anyagból készített, letisztult vonalú ruhákba bújtatta őket, kiegészítőnek pedig szalmakalapot, gyöngysorokat és egy csepp Chanel No.5 parfümöt használt. Mint minden forradalmi eszmét, úgy sokan Chanel újításait is fanyalogva fogadták, ám a lázadás hozta el számára a világhírnevet. A sors iróniája, hogy ez az egyszerűség mára az egyik legdrágább és legismertebb luxusmárkává nőtte ki magát. Az általa használt gyapjú buklé szövetet és a kosztümjénél alkalmazott szabást is egyszerűen Chanel stílusnak nevezik. 

"Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam." Coco Chanel

18.JPG

A vintage bemutató záróakkordjaként királykék, tűzpiros és méregzöld színben pompázó estélyik, csipkével díszített menyasszonyi ruhák és a régi Hollywood vörös szőnyeges ruhái kaptak szerepet. Néhány percre magunk előtt láthattuk Vivien Leight, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor és Sophia Loren ellenállhatatlan stílusát.

A magával ragadó hangulatú rendezvény bevételét nemes célra fordították, a Lions Klubon keresztül a hátrányos helyzetű és az égéssérült gyerekek kapták.

Fotók: Csipes Antal

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2512584111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása