GaborSzakacs

Sophia Loren 81

2015. szeptember 20. - gaborszakacs

Ma ünnepli születésnapját minden idők legnépszerűbb olasz színésznője, Sophia Loren. Hihetetlen, de már nyolcvanegy éves az Oscar-díjas filmcsillag! A következő összeállítással tiszteletemet és csodálatomat fejezem ki Sophia mesés karrierje és páratlan szépsége előtt.

f5817bc7f4b4a70bebfc9a7296e04925.jpg

Sofia Villani Scicolone 1934. szeptember 20-án törvénytelen gyermekként született Rómában. Apja őt és édesanyját elhagyta, így az asszony gyermekével a Nápoly melletti Pozzuoliba költözött. A háború nagyon megviselte a családot, a nagyszülők segítsége nélkül nem maradtak volna életben. A kis Sofia csúnyácska és beteges volt, az iskolában "piszkafának" csúfolták. Tizenévesen egyik napról a másikra csodaszép nővé érett. Anyja, aki korábban Greta Garbo hasonmásversenyt nyert, ígéretes hollywoodi ajánlattal a kezében sem tudta megvalósítani élete nagy álmát, hogy színésznő lehessen. Ezért Romilda asszony a szépséges Sofiát egyik szépségversenyről a másikra vitte. Sofia szabálytalan vonásai miatt ezeken a versenyeken mindig csak második helyezett vagy különdíjas lett. A családi legenda szerint az egyik megmérettetés nápolyi területi döntőjére Sofia anyja a függönyből varrt lányának ruhát, az akkor 15 éves Sofia talán ennek köszönhetően egy vonatjegyet nyert Rómába. Itt később a híres filmgyárban, a Cinecittában lett állandó statiszta, az igazi népszerűséget az akkoriban oly kedvelt fotóregények hozták el számára. Sofia egész Olaszországban ismert lett.

Egy szépségversenyen figyelt fel rá a neves filmproducer, Carlo Ponti, aki próbafelvételre hívta. Carlo már akkor látta a lányban a filmcsillagot, ám kollégái szerint nem tűnt túl fotogénnek: túl magasnak bizonyult, nagy orra és széles szája volt Sofiának. Carlo kitartó munkájának köszönhetően lassan megkapta első filmszerepét és egy új nevet, Sophia Loren lett. Ponti mellett megismerhette az olasz filmipar legnagyobb alakjait, így számtalan sikeres mozit forgathatott Vittorio De Sicával és legkedvesebb partnerével, Marcello Mastroiannival.

Carloval hamar egymásba szerettek. Sophia tisztelte a férfit és hálás volt neki mindazért, amit tőle kapott. A jóval idősebb producer hitt benne, felfigyelt szépségére és a benne szunnyadó tehetségre. Sophia így fogalmazott: Carlo nélkül ma talán egy nyugdíjas tanítónő lenne egy nápolyi iskolában. Már Carlo Ponti kedvese volt, amikor egy forgatáson megismerkedett a népszerű szívtipróval, Cary Granttel. Izzott körülöttük a levegő, nagyon kedvelték egymást, ám a színésznő a rajongott hollywoodi sztár helyett Pontit választotta. Közben Sophia karrierje ívelt felfelé. Megkapta élete legnagyobb szerepét, az Egy asszony meg a lánya című Alberto Moravia regény filmes adaptációjának főhősét, Cesirát. Csodálatos játéka lenyűgözte a közönséget és a szakmát is, így Cesira karaktere meghozta számára az elérhetetlen álomnak tűnő Oscar-díjat. Ezzel 1962-ben bevette Hollywoodot. Tavaly, nyolcvanadik születésnapjára megjelent életrajzi könyvében, a Tegnap, ma, holnapban egy teljes fejezetet szánt Sophia ennek a filmnek.

Loren olyan csillagokkal forgathatott együtt, mint Frank Sinatra, Marlon Brando, Charlie Chaplin, Peter O'Toole, Ava Gardner, Burt Lancaster, Omar Sharif vagy Jack Lemmon. Barátság fűzte Audrey Hepburnhöz, Elvishez és Michael Jacksonhoz is. Karrierje során több, mint száz filmet forgatott, számtalan díjat bezsebelt, közülük két Oscart, több Golden Globe-ot, BAFTA-, Bambi-, César-, David Di Donatello- díjat, emellett Cannes-ban, Berlinben, Velencében és Moszkvában is többször elismerték tehetségét. Legutóbbi filmjét fia, Eduardo rendezte.

Sophia számára a család és Carlo jelentette az igazi menedéket. 1957-ben hozzáment a híres producerhez, aki akkor még papíron - a katolikus egyház szerint - házas volt. Ezért frigyük érvénytelennek minősült, az olasz sajtó ízekre szedte és meghurcolta a párt. Sophia mellett azonban mindvégig kitartottak rajongói. 1962-ben érvénytelenítették korábbi házasságukat, majd 1966-ban újra összeházasodtak. Legnagyobb sikerei mellett Sophia - két vetélés után is - anya szeretett volna lenni, harmadik terhességét teljes elzártságban, egy genfi szálloda lakosztályában élte meg. A hatalmas áldozatvállalás gyümölcse két egészséges fiúgyermeke, Carlo Jr. é s négy évvel fiatalabb Eduardo.

Népszerűségének titka talán abban rejlik, hogy karrierjét soha nem helyezte a családja elé, élete legnagyobb sikerének fiait tartja. Botrányoktól mentes valódi mintacsaládként éltek Carlo Ponti 2007-ben bekövetkezett haláláig. Napjainkban Sophia egyedül lakik genfi otthonában. Szabadidejét fiaival, menyeivel és négy unokájával tölti, akiket rajongásig szeret. Sokat főz, olvas, úszik és sétál. Eduardo felesége színésznő, Carlo - világhírű karmester - pedig egy tehetséges magyar hegedűművészt, Mészáros Andreát vette feleségül.

A filmezés mellett a főzés a szenvedélye, olasz ételekből összeállított szakácskönyve óriási érdeklődés mellett két kiadást is megért. Gyakran jótékonykodik, a mai napig szívesen eleget tesz a meghívásoknak. Vörös szőnyeges megjelenései varázslatosak, alkata, stílusa, eleganciája egyedülálló.

Audrey Hepburn halála után ő lett az UNICEF jószolgálati nagykövete. A nevével fémjelzett szemüvegkeretek a mai napig nagyon keresettek. Az iránta érzett tiszteletből rózsát neveztek el róla, emellett csillagot kapott a Hírességek sétányán Hollywoodban. Tavaly, nyolcvanadik születésnapján Mexikóban kiállítás rendeztek személyes tárgyaiból, ruháiból, filmes relikviáiból, díjaiból. Mostani születésnapjától pedig a legújabb, No.1 számú Dolce & Gabbana rúzs viseli Sophia Loren nevét.

Isten éltesse sokáig, boldog születésnapot kívánok, Sophia!

Photos: AP, Blikk, Daily Mail, MGM, US Today

Ha tetszett, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr607802848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása